Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Retro linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Elveszett - Lemezárugyár [2. oldal]
részletek »

Retro képes leírás: Elveszett - Lemezárugyár [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: retro.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 119 db
Elveszett sínek

Elveszett sínek

A címet látva sokan bizonyára értetlenkednek: hogyan veszhetnek el sínek? Nos, úgy tűnik, Budapesten elég könnyen! Az oldal a főváros megszűnt villamosvonalaival foglalkozik, ezeket nevezem én - némi eufemizmussal - elvesztett vágányoknak. Sajnos, sok van belőlük. Sőt, a róluk készített listát végignézve akár el is csodálkozhatunk azon, hogy egyátalán maradt még villamos a városban! Ami kicsit vígasztalhatja az emlékgyűjtögető életmódot folytató villamosmániást, az maximum az, hogy tárgyi emlékek, maradványok is bőven vannak - az eltűnt vonalak nyomai sokszor még a XXI. században is felismerhetőek! Ezeket az apró nyomokat: felsővezetéktartó kampókat, oszlopokat, a sínek nyomát jelző kockaköveket vagy aszfaltcsíkokat követve fogjuk bejárni a várost, közben talán kicsit közelebb kerülve az elmúlt százhúsz év történelméhez is.

Ezermester

Ezermester

Célunk az Ezermester régi lapszámainak, cikkeinek és az abban foglal értékes tudás megőrzése. A lelkes scannelőknek és digitalizálóknak köszönhetően az Ezermester összes lapszáma elérhető digitális (DjVu) formátumban. A cikkek címkézése (kategorizálása) azonban igen nagy munka. Az Ezermester Oldtimer egy közösségi alapon működő weboldal, ahol a felhasználók szerkeszthetik tartalmakat.

Fejlesztő táblajátékok

Fejlesztő táblajátékok

A táblajáték az emberi kultúra része, csak az emberre jellemző tevékenység: gondolkodik, stratégiát állít és követ, absztrahál? Ősidők óta fontos szerepe van a szabadidő eltöltésében. Sok esetben kötődik ? legalábbis gondolatban ? a mindennapi élethez és a kultúra más egyéb területéhez: például a Mancala az ültetéshez, a pénzügyi kimutatáshoz, a Sakk, vagy a Dáma a hadviseléshez, a Gó pedig magához az élethez? Az oktatásban és a nevelésben a táblajátékok kivételesen hatékonynak bizonyulnak a gyerekek fejlesztése során. A tantárgyak közül elsősorban a matematikával állnak szoros kapcsolatban. A művészetek közül különösen a képző- és iparművészettel: gondoljunk csak a míves kidolgozású táblás készletekre, művészi igénnyel festett tábláikra, vagy kastélyok és katedrálisok játéktáblákat idéző kőlap mintáira. Ennek a honlapnak az elsődleges célja e táblajátékoknak a megismertetése és népszerűsítése.

FG-4

FG-4

Illés - Fonográf emlékzenekar, a magyar nemzeti kultúrális örökség része élőben, az Illés együttes ajánlásával: 1973-ban a legendás Illés együttessel megszűntek az évekig oly sikeres és látogatott Illés Klubok is. 2005-ben két régi Illés rajongó, Gittinger Tibor és Hegedűs László vezetésével újra életre keltek a felejthetetlen esték az FMH Körtermében, igaz már nem a Kossuth díjas zenekar állandó közreműködésével. 2008-ban a Körtermet lebontják, így a továbbiakban a Fonó ad helyet a felejthetetlen összejöveteleknek. A klubesteket továbbra is rendszeresen látogatják az Illés és Fonográf együttes tagjai.

FIAT 850 Klub

FIAT 850 Klub

A FIAT 850 Klub Magyarország célja a Klubtagok, ezen belül is kiemelten a FIAT 850 típusú gépkocsival rendelkezők segítése. A segítségnyújtás alapvető formája a veterán korú járművek fenntartásában, karbantartásában nyújtott segítség, de ezzel egyidejűleg a baráti kapcsolatok kialakulását is segítjük minden rendelkezésre álló eszközzel. Őszintén hiszünk benne, hogy az emberi kapcsolatok, a közösség kialakításával és ápolásával a mindennapi élet, ezen belül a "veteránozás" minősége is magasabb szintre emelkedik.

Filmmúzeum

Filmmúzeum

A Filmmúzeum a kezdetektől küldetésének tekinti az archív filmfelvételek gyűjtését és főként közzétételét a széles nyilvánosság számára. Mozitól a retró 'hómvideókig' mindent megkapsz, ha a Filmmúzeum Televízió csatornájára kattintasz.

Fóti motorbarátok köre

Fóti motorbarátok köre

A Fóti Motorbarátok Köre 1995. februárjában alakult egy együtt motorozó baráti társaságból a visegrádi veteránversenyek hatására. Azon év július 28.-án a Pest Megyei Bíróság az 1989.. évi II. tv. 4. §.-ának /1/ bekezdése alá tartozó társadalmi szervezetként, a TE 133/95 szám alatt nyilvántartásba vette és bejegyezte. Alakuló létszám 11 fo. Elnök: Figler Albert. Céljaink között kiemelten szerepel a közlekedési kultúra és ismeretek fejlesztése, technikai történelmünk megorzése, veterán jármuvek restaurálása és oldtimer események szervezése.

Futrinka utca

Futrinka utca

Főnöki parancsra indítanunk kellett a Nagyapó című műsort, amelyben Nagyapó például elmagyarázta a gyerekeknek, hogyan megy be a házba a vízvezeték. Ez megint igen unalmas volt nekem. Kitaláltam, hogy legyen a Nagyapónak egy cicája: a Cicamica... Aztán becsempésztünk egy kutyát is: a Morzsit. Meg egy rongybabát, akit Nagyapó nyaralásból hazajövet hozott magával: a Böbe babát. S amikor megvolt a három figura, akkor jött az ötlet, kellene egy utca is, ahol lakhatnának, ők is, mások is. Akkor indult a Futrinka utca, havonta egyszer, fél órában. A bábokat Bródy Vera és Lévai Sándor tervezte.

Gallery 5*6*7*

Gallery 5*6*7*

Galériánkban a 1950, 60, 70-es évek tervezett bútorait, dísztárgyait és egyéb, a korszakot jellemző kiegészítő tárgyait adjuk bérbe, áruljuk, illetve ilyen tárgyakat vásárolunk. Különös tekintettel az úgynevezett Keleti Blokk országaiból származó tárgyakra. A Gallery 5*6*7*, Magyarországon, Budapesten az első galéria, amelyik a néhai vasfüggöny mögötti országok (többségében Magyarország, Lengyelország, Csehszlovákia, NDK, Szovjetunió, Jugoszlávia és Bulgária) tárgyaira szakosodott. Szeretnénk újra felfedeztetni önökkel a háború utáni korszak szocreál, illetve a New Look, az Atomic, a Pop és a Space Age vonulatok szocialista verzióit.

Hirdetés
Gramofon Online

Gramofon Online

A gramofonra gondolva jó esetben is csak sistergő, recsegő lemezek és mélabús dalok jutnak eszünkbe. Ilyen távolságból eltűnik a huszadik század eleji szórakoztatóipar termésének sokszínűsége. Pedig a gramofonlemez - a filmhíradókkal együtt - a rádió előtti korszak internete. Modern és sikkes médium, ízlésformáló és közösségszervező eszköz, kultúra és buli egyszerre. Katonadalok, korszerű tánczenék, kuplék, humoros magánszámok, melankolikus versek, vallási énekek és népies műdalok festenek képet arról, hogyan múlatták idejüket és mulattak a Monarchia idején az iparoslegények, a bakák, a polgárok és szépasszonyok. Könnyek, pajzánság, tánc és áhítat, történelmi tragédiák és csacska szerelmek elevenednek meg a fekete korongokon.

Használt lemezjátszó - Vatera

Használt lemezjátszó - Vatera

Használt lemezjátszó - Vatera. Ha minőségi lemezjátszókat keresel elérhető áron, akkor nézz be a Vatera.hu aukciós áruházba. Győződj meg a saját szemeddel a rengeteg akcióról, egyes lejátszókat már 1 Forintért megszerezheted. Add el megunt termékeidet, biztos gazdára lelnek. A szimpatikus eladók miatt mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hegyeshalom

Hegyeshalom

Hegyeshalom - Az ötvenforintostól a százezresig több ezer használt holmi közül válogathatunk az ország talán legnagyobb fedett téri bolhapiacán. Egy osztrák férfi a hegyeshalmi határátkelőnél lévő bevásárlóközpontban 3 ezer négyzetméteren kínálja a különféle, elsősorban lomtalanításból származó holmikat.

Hungarian Beatles Supergroup

Hungarian Beatles Supergroup

Ki ne ismerné a Beatles-t? A zenekar, mely a 60-as években beírta magát a történelembe, mitöbb egyedüliként a történelem könyvekbe és gyökeresen megváltoztatta a könnyűzenét. Ki ne ismerné a She loves you, Yesterday, a Let it be vagy a Hey Jude című örökzöld és örök érvényű slágereket? A The Bits (Hungarian Beatles Supergroup) - Beatles emlékzenekar azért alakult meg, hogy színpadra vigye élőben, koncertszerűen ezeket a dalokat eredeti nyelven, ragaszkodva a zenei alapokhoz. Miért Supergroup? A zenekart alkotó négy zenész jól ismert budapesti blues és Angolszász-vonulatú zenekarok frontemberei, akik számtalanszor megfordultak Nyugat-európai színpadokon és a tengeren túlon is. A tagok Beatles szeretete, tapasztalata és zene iránti alázata garantálja a profi megszólalást és az ebből következő jó hangulat maradandó élményt szerez az őket hallgató fiataloknak és örök ifjaknak.

Ibolya presszó

Ibolya presszó

... A belépők a színes, lambériával burkolt bárpulttal találják szembe magukat. A több méteres belmagasságú térbe az eredeti lámpák lettek újra belógatva, kipótolva pár retró remekkel. A pult mögötti szekrény nagyanyáink térelválasztóit idézi. A személyzet pedig fa gyöngy függönyön keresztül jut be a hátsó helyiségekbe. A bejárattól jobbra egy zenegép kapott helyet, melyből bárki kedvére válogathat.. Beljebb érve szűkül a tér, a narancssárgára festett, tapétázott plafon alatt elhaladva egy nappalit imitáló térbe jutunk, ahol őszi tájat idéző panel poszter gondoskodik a hangulatról. Az ablakokban elengedhetetlen csipkefüggönyök lógnak ...

Izs motorkerékpárok

Izs motorkerékpárok

A Szovjetunióban a fejlett ipari világhoz képest jó harminc évvel lemaradva kezdődött meg a motorkerékpárgyártás. Néhány hamvába holt kísérlettől eltekintve Izsevszkben hozták létre az első tervezőirodát és gyárat, ahol elkészítettek két darab, hosszanti főtengelyes, tehát keresztben elhelyezett V-kéthengeres, 1200 köbcentiméteres, 24 lóerős, négyütemű blokkal hajtott, lemezvázas és kardánhajtásos prototípust Izs-1 és Izs-2 néven. A Vlagyimir Mozsarov főkonstruktőr nevével fémjelzett motorok különlegessége volt, hogy a vázszerkezet alsó része egyben hangtompítóként is szolgált. Később elkészült az Izs-3-as, a korabeli Neander-hez hasonló motorkerékpár prototípusa, valamint az Izs-4 és Izs-5 jelzésű, könnyű kismotorok próbapéldánya is, de a fentiek közül egyik sem nem érte meg a szériagyártást. ...

Játékszerek Anno

Játékszerek Anno

Nagyszüleink játékai, különleges ajándékok, gyűjtőknek, webáruház. Kiállítások Hónapról hónapra tematikus csoportokban mutatjuk be a világ játékszergyártásának emlékeit. Elsősorban azokat a játékokat, amelyek valamilyen iparművészeti vagy ipartörténeti értékekkel bírnak. Gyakran nem az eredeti régi tárgyakat, hanem csak hiteles másolatát állítjuk ki.

Lemezárugyár játékai

Lemezárugyár játékai

E szerelem egy lendület autó megvásárlásával kezdődött, amit számos darab megszerzése követte. Egyre jobban beleástam magam a Lemezárugyár által készített játékok és tárgyak felkutatásába. Sajnos szomorúan tapasztalatam, hogy a gyár és termékei méltatlanul a feledés homályába vesztek. Honlopommal ennek az űrnek a betöltéséhez szeretnék hozzájárulni.

Tuti menü